понедељак, 29. јул 2024.

Šta Svi Početnici u Keteringu Trebaju Znati: Najveći Izazovi i Kako Ih Prevazići

 Manufaktura u svetu F&B industrije i event industrije

Iako su prve firme za ketering u Srbiji nastale pre nešto više od dve decenije, čini se da je ova delatnost u punom jeku poslednjih godina. Prema podacima Agencije za privredne registre, broj firmi u Srbiji koje se pretežno bave keteringom u 2023. godini povećao se za više od 60% u odnosu na prethodnu godinu. Od januara do decembra prošle godine registrovano je ukupno 233 firme koje se bave keteringom, od čega 198 preduzetnika i 35 privrednih društava. U 2022. godini, taj broj iznosio je 145, odnosno 123 preduzetnika i 22 privredna društva.

Podaci APR-a takođe pokazuju da je Beograd ubedljivo na vrhu liste po broju firmi koje se bave pripremom i posluženjem hrane. U ovom trenutku, u prestonici je registrovano ukupno 496 firmi. Na drugom mestu je Novi Sad sa 88 firmi, dok Pančevo sledi sa 54.

Pored ovih zvaničnih podataka, mnogo veći broj firmi u ovoj oblasti zapravo posluje "od kuće". Svako ko se upusti u ovaj zanat – bilo da je reč o keteringu hrane, keteringu pića ili organizaciji događaja – to čini iz strasti prema toj oblasti. Stoga možemo zaključiti da je stvarni broj mnogo veći nego što zvanični podaci pokazuju.

Sa čime se susreću oni koji započinju svoj posao? Možemo definisati kroz dve kategorije. Prva grupa su oni koji svoj posao započinju od kuće, često otvaranjem profila na društvenim mrežama i predstavljanjem svojih radova u vidu slika i videa. Njihova promocija se najčešće odvija kroz preporuke nakon dobro obavljenog posla. Druga kategorija su ozbiljniji preduzetnici koji otvore firmu, podnesu sve zahteve, otvore račun u banci i započnu rad. Ovi preduzetnici su malo vidljiviji, iako su još na početku, a njihova promocija takođe ide putem društvenih mreža. Moguće je da se od "rada od kuće" sa samo društvenim mrežama, s porastom poslovanja, oseća potreba za otvaranjem firme, što predstavlja tranziciju.

Najčešći oblik obe kategorije jeste manufakturno delovanje, gde je firma često isto što i njen vlasnik, koji je ujedno i jedini radnik u firmi.

 Da li sam se ja susreo sa ovom situacijom na svom početku? Da, jesam.  Početak rada, naročito kada se stupi u zakonski regulisan odnos i otvori firma, nosi sa sobom mnogo veće obaveze i odgovornosti. Na mnoge od njih možda nismo obraćali pažnju, niti smo imali nekoga da nas uputi.

Preduzetnik, pored toga što je radnik u svojoj firmi, mora da bude i menadžer, ekonomista, marketing stručnjak, računovođa, direktor, kao i da se bavi računima, statistikama, plaćanjima, finansijama, marketingom, društvenim mrežama, PR-om, nabavkom, dostavom, pripremom, administracijom, dokumentacijom, poreskim pitanjima i menadžmentom. Sve ove obaveze mogu da odvuku pažnju od prvobitne ideje, a to je baviti se proizvodom. 

Tokom pokretanja firme, nisam imao nikoga s kim bih mogao da se konsultujem ili tražim mentorstvo. Koliko bi bilo lakše da nije bilo tako? Koliko preduzetnika odustaje od svog poslovanja zbog dodatnih obaveza koje nisu deo njihovog početnog plana?

Kada pokrećete biznis, posebno u oblasti F&B industrije i organizacije događaja, suočavate se s brojnim izazovima. Na početku, mnogi preduzetnici rade sami, ali tokom razvoja, shvataju da im je potrebna pomoć i savet. Ako se i vi nalazite u toj fazi, možda imate sledeća pitanja i probleme:

Kako da unapredim svoj operativni  rad?

Kada se suočavate s problemima u organizaciji i produktivnosti, često je korisno napraviti knjigu normativa. Razmislite o optimizaciji radnih procesa: kreirajte „mise en place“ i napišite procedure operativnog rada po koracima. Na primer, „prvo uradi ovo, zatim ono, i tako dalje“. Ovime ćete stvoriti jasno definisane korake koji vam mogu pomoći da radite efikasnije i smanjite greške.

Zašto su mi troškovi nabavke veći nego što sam planirao?

Ako vam se čini da troškovi nabavke prelaze očekivanja, pitanje je da li ste uradili detaljnu kalkulaciju troškova. Da li ste napravili listu dobavljača i odabrali model nabavke koji vam najviše odgovara? Ako niste, ovo može biti razlog za visoke troškove. Pronađite odgovore na ova pitanja kako biste optimizovali nabavku i smanjili troškove.

Kako da angažujem dodatnu pomoć bez brige o inspekcijama?

Ako planiraš da proširiš svoj tim, ali te brine mogućnost inspekcija, konsultujte pravnika. ali lakše rešenje je  ugovor o dopunskom radu ili ugovor o privremeno povremenim poslovima. Ovi ugovori ti mogu pomoći da se zaštitiš i smanjiš rizik od problema sa inspekcijama.

Šta da radim ako se suočavam s nepredviđenim troškovima?

Ako se suočavate s neplaniranim troškovima, koristite Excel tabele za praćenje poslovanja i analitiku. Ažurirajte ih svakodnevno kako biste imali bolji uvid u svoje finansije. Ova praksa vam može pomoći da identifikujete dodatne troškove i unapredite planiranje budžeta.

Zašto prodaja ne ide kako sam očekivao?

Ako se suočavate s lošom prodajom, možda je problem u marketingu. Da li ste tačno odredili svoju ciljnu grupu i izvršili analizu? Ako niste, preporučujem da uradite detaljnu analizu ciljne grupe kako biste osigurali da vaša ponuda odgovara potrebama tržišta. Prilagodite svoj marketing prema ovoj analizi da biste poboljšali prodaju.

Svaki problem s kojim se suočavamo u poslovanju može biti prevaziđen. Iako se može činiti da su izazovi neprelazni, važno je zapamtiti da su mnoge firme već prošle kroz slične situacije. Sa malo truda i pravim resursima, moguće je pronaći rešenja i unaprediti svoje poslovanje.

Mnogo je firmi koje su prošle kroz iste izazove i sada su spremne da podele svoje znanje i iskustva. Duma Enterprise d.o.o. je svakako jedna od tih firmi. Naša stručnost i iskustvo u F&B industriji i organizaciji događaja omogućavaju nam da pružimo vredne savete i podršku. Kroz konsultacije, mentoring i praktične smernice, možemo vam pomoći da prevaziđete prepreke i ostvarite svoje poslovne ciljeve.

Svaka prepreka koju susrećete može biti prevaziđena uz prave informacije i podršku. Ne morate prolaziti kroz sve te izazove sami – tu smo da vam pomognemo i da vas podržimo na svakom koraku vašeg poslovnog puta.


Da biste razumeli o čemu govorim, preporučujem da pročitate moja prethodna dva bloga o tome kako sam osnovao Dumu. U njima se detaljno opisuje kroz koje izazove je naša firma prolazila od samog osnivanja. Blogove možete pronaći na sledećim linkovima:

Нема коментара:

Постави коментар

,,JA'' i Moj Prvi Poslovni Neuspeh u Privatnom Biznisu

Ja sam Uroš Zavarko, osnivač Duma Enterprise. Moje preduzetničko putovanje počelo je 2018. godine, kada sam se po povratku iz Emirata odluči...